Všestranné zabezpečení evakuovaného obyvatelstva obce v podmínkách nouzového přežití - Bečvář, Patrik (Jihočeská univerzita, 2016)
Bakalářská práce se zabývá otázkou všestranného zabezpečení evakuovaného obyvatelstva na území obce v podmínkách nouzového přežití. Nouzové přežití představuje souhrn opatření, která jsou aplikována za účelem minimalizace negativních dopadů mimořádných události a krizových situací na dané obyvatelstvo. Základním opatřením v problematice nouzového přežití je nouzové ubytování, které je upraveno metodickým listem č. 8/Ob Ubytování evakuovaných osob, Nouzové ubytování (dále jen metodický list č. 8/Ob). V místě nouzového ubytování dochází k realizaci dalších opatření nouzového přežití. Metodický list č. 8/Ob je výchozím dokumentem, podle kterého je definováno místo nouzového ubytování, stanoveny jednotlivé předpoklady, náležitosti a doporučení. Teoretická část se zaměřuje na definování pojmu nouzové přežití spolu se zasazením pojmu do terminologie ochrany obyvatelstva. Jednotlivá opatření nouzového přežití se skládají z nouzového ubytování, nouzového zásobování potravinami, nouzového zásobování pitnou vodou, nouzových základních služeb obyvatelstvu, nouzových dodávek energií a poskytování humanitární pomoci. Uvedená opatření jsou obsahem havarijního plánu v sekci plány konkrétních činností - plán nouzového přežití. Pro zpracování byl stanoven následující cíl. Posoudit efektivní zabezpečení nouzového přežití obyvatel v rámci obce Týn nad Vltavou. Povodňový plán města Týn nad Vltavou obsahuje dva vytypované objekty. Prvním objektem je domov mládeže SOU a SOŠ Hněvkovice (dále jen domov mládeže Hněvkovice), jehož majitelem je Jihočeský kraj a objekt hotelu Blanice, který je v soukromém vlastnictví. Kapacita těchto zařízení dohromady činní 500 lůžek, z toho pouze domov mládeže Hněvkovice disponuje stravovacím zařízením s kapacitou 210 jídel. Na základě seznámení se situací v Týně nad Vltavou dochází k zjištění, že pro objekty není zpracována náležitá dokumentace místa ubytování evakuovaných osob (dále jen dokumentace místa ubytování). Z tohoto důvodu dochází ke kontaktování pracovníka pro krizové řízení Městského úřadu Týn nad Vltavou (dále jen pracovník pro krizové řízení) s návrhem vytipovat objekt školského zařízení v Týně nad Vltavou, které by se mohlo využít jako místo nouzového ubytování. Pracovník pro krizové řízení schválil vytipovaný objekt školského zařízení, kterým je Základní škola Hlinecká v Týně nad Vltavou (dále jen ZŠ Hlinecká). Sekce výsledky obsahuje seznámení s obcí Týn nad Vltavou, její mapové znázornění spolu s určením lokace ZŠ Hlinecká v obci. Následně se práce zaměřuje na rekognoskaci objektu ZŠ Hlinecká s popisem areálu a jednotlivých podlaží. Pro účel všestranného zabezpečení je nezbytné vypracování dokumentace místa ubytování. Jedná se o dokumentaci, jejíž součástí bylo vypracování návrhu uspořádání místa nouzového ubytování obsahující základní údaje o objektu, lokalizaci objektu, mapové znázornění příjezdových tras a parkoviště. Nejdůležitější částí dokumentace jsou plány místa ubytování evakuovaných osob, které jsou plánem jednotlivých využívaných podlaží spolu s označením využívaných prostor. Na základě vypracování dokumentace místa ubytování ZŠ Hlinecká byly získané informace a návrh uspořádání porovnány s náležitostmi z metodického listu č. 8/Ob. Na základě tohoto porovnání dochází k závěru, že základní škola Hlinecká v Týně nad Vltavou splňuje podmínky stanovené metodickým listem č. 8/Ob a je proto vhodná jako místo nouzového ubytování. Město Týn nad Vltavou je připraveno na eventualitu všestranného zabezpečení evakuovaných obyvatel v podmínkách nouzového přežití, jelikož se zde nacházejí 3 objekty, které jsou nyní místem pro nouzové ubytování, z toho pouze jeden objekt je v soukromém vlastnictví. Dokumentace místa ubytování, na základě které byla zpracována bakalářská práce má potenciál ke zdokonalení plánu nouzového přežití v Týně nad Vltavou, a pro účel studijního materiálu, který může sloužit jako návod pro zpracování dokumentace místa ubytování.
Versatile securing of evacuated population of the village in terms of emergency survival
Keywords: nouzové přežití; opatření nouzového přežití; nouzové ubytování; metodický list č.8/Ob; dokumentace místa ubytování evakuovaných osob; emergency survival; measures of the emergency survival; emergency accommodation; methodological sheet No. 8/Ob; documentation space accommodation evacuees