Rybí společenstva v tocích CHKO Jizerské hory - Janošík, David (Jihočeská univerzita, 2011)
Toky v CHKO v Jizerských horách jsou výjimečné svým výskytem původních populací pstruha obecného (Salmo truta morpha fario) a některých chráněných a ohrožených druhů ryb a kruhoústých. V 2. Polovině 20. století docházelo k acidifikaci vodního prostředí. V důsledku toho téměř vymizely populace střevle potoční (Phoxinus phoxinus) a jiných původních ryb. Dalším důvodem narušení ichtyocenóz byla i vysoká fragmentace toků spojená s výstavbou příčných překážek malých vodních elektráren (MVE) a různých stupňů. V CHKO Jizerské hory byl jako hlavní cíl kontrola funkčnosti rybích přechodů, monitoring ryb a jejich migrační prostupnost. Dále byly provedeny ichtyologické průzkumy úseků předem vybraných toků, aby se určilo složení ichtyofauny. Sledována byla i úspěšnost reintrodukce některých druhů ryb, zejména střevle potoční do její původních lokalit. Byly zjišťovány i fyzikální a chemické vlastnosti vody.
Fish communities in streams PLA Jizera Mountains
Keywords: Biodiverzita; ichtyofauna; rybí přechody; migrace; fragmentce toků; odběry vody; příčné bariéry; elektrický agregát; malé vodní elektrárny; Biodiversity; ichthyofauna; fish ladders; migration; fragmentce flows; water withdrawals; transverse barriers; electric generator; small hydropower plants