Problematika šikany na 1.stupni ZŠ v Českých Budějovicích - Bürgerová, Michaela (Jihočeská univerzita, 2009)
Šikana je hrozivý fenomén,který začíná provázet děti již od předškolního věku.V posledních letech došlo ke značnému nárůstu případů.Děti jsou šikanou nejvíce ohroženy na základní škole.Projevy šikany,byť v různém měřítku,existují na každé ze škol.Cílem práce bylo zmapování výskytu šikany u žáků 4.tříd ZŠ v ČB,monitorování informovanosti žáků o šikaně a jejich zkušenosti.Z provedeného výzkumu je patrné,že téměř polovina žáků 4.tříd vybraných základních škol se s šikanou setkala,tedy ještě před nástupem na 2.stupeň základních škol.Žáci jsou informováni o tom,co je šikana,ale nemají dostatečný přehled o tom,jak řešit,když se s šikanou setkají.
Problems of vexation on 1.step primary school in Czech Budweis
Keywords: šikana; oběť; agresor; prevence; bullying; victim; aggressor; prevention