Terénní sociální práce se seniory - Míčková, Anna (Jihočeská univerzita, 2023)
Práce se zabývá terénní sociální prací se seniory. Teoretická část v první kapitole popisuje stáří, stárnutí, tělesné a psychické změny ve stáří a potřeby seniorů. Druhá kapitola se věnuje rodině seniora a její důležitosti při péči o něj ve spolupráci s terénními sociálními službami. Třetí kapitola se zabývá terénní sociální prací - pečovatelskou službou a osobní asistencí a příspěvkem na péči. Popisuje také terénní sociální služby organizace Charita Horažďovice. Praktická část práce obsahuje výzkum, jehož cílem je zjistit dostatečnost služeb nabízených Charitou Horažďovice a potřebnost rozšíření služeb o osobní asistenci. Výzkum proběhl u klientů - seniorů Charity Horažďovice.
Social fieldwork with the elderly
Keywords: stáří; stárnutí; potřeby seniorů; rodina; terénní sociální práce; pečovatelská služba; osobní asistence; příspěvek na péči.; old age; aging; needs of the elderly; family; social fieldwork; care service; personal assistance; care allowance.