Zakládání a následná mechanizovaná údržba biocenter jako prvku ekologické stabilizace krajiny. - Dohnalová, Tereza (Jihočeská univerzita, 2012)
Práce se zabývá teoretickým návrhem biocentra, složením porostů v něm a mechanizačními prostředky, se kterými by mohlo být biocentrum vybudováno. Teoretická část obsahuje charakteristiku pojmů, charakteristiku území, pro které je biocentrum navrhované a skladbu porostů. Praktická část obsahuje postupy při zakládání biocentra, návrh mechanizace a návrh péče o založené porosty v biocentru.
The foundation and subsequent mechanized maintenance of biocentres as an element of landscape ecological stability
Keywords: krajina; ekologická stabilizace; ÚSES; biocentrum; krajinný prvek; mechanizace; stromové patro; keřové patro; travní porost; péče o biocentrum; landscape; ecological stabilization; USES; bio-center; lendscape element; mechanization; tree layer; shrub layer; herbaceous vegetation; bio-center care