Substituce řepného cukru rostlinou Stevia rebaudiana a její vliv na senzorickou jakost vybraných výrobků. - Pešta, Antonín (Jihočeská univerzita, 2013)
Hlavním cílem této práce bylo u vybraných výrobků nahradit řepný cukr rostlinným sladidlem z rostliny Stevia Rebaudiana Bertoni a posoudit vliv této náhrady na senzorické vlastnosti výsledných produktů. Bylo vyrobeno celkem deset druhů višňových džemů a v každém byla použita jiná kombinace sladidel. Jako sladidlo byl použit řepný cukr a extrakty z lístků Stevie. Tyto extrakty jsou až 400x sladší než běžně používaný řepný cukr. Tyto džemy byly podrobeny senzorické analýze a výsledky byly graficky zpracovány. Z výsledků vyplýva, že Stevie na senzorické vlastnosti jistý specifický dopad způsobila.
Substitution of beet sugar with plant Stevia rebaudiana and its effect on the sensory quality of selected products.
Keywords: alternativní sladidla; konzervace; potravin; náhražky cukru; účinky Stevie; senzorická analýza; Stevie; alternative sweeteners; effects of Stevia; food conservation; sensory analysis; Stevia; sugar substitution