Pohled na asthma bronchiale - psychosociální problematika - Vacková, Sabina (Jihočeská univerzita, 2007)
Téma bakalářské práce jsem si vybrala na základě snahy nastínit vliv této nemoci na psychosociální prožívání pacientů.Ve své práci si kladu otázku,zda je péče o pacienty z hlediska psychosociálního plně pochopena a dostačující.Profesí jsem zdravotní sestra a velmi často se setkávám a pomáhám lidem s tímto onemocněním.Při rozhovorech s nimi jsem poznala,že jejich potíže jsou často psychického rázu a z nedostatečné informovanosti o své nemoci.Většina se nevyrovnal s faktem,že astma je chronické onemocnění a bude je doprovázet po celý život.Astma zasahuje nejn život samotného nemocného,ale hlavně zasahuje jeho rodinu.Podpora a pomoc ze strany rodiny je důležitá,aby se naučitl svoji nemoc přijmout a žít s ní. Astma ve všech věkových skupinách nepříznivě zasahuje také sociální oblast.U dítěte snižuje možnost návštěvy dětského kolektivu,zvyšuje školní absenci,omezuje později volnost ve výběru povolání a snižuje osobní a společenské uplatnění.
A View of Asthma Bronchiale-Psychosocial Problems
Keywords: Astma bronchiale; psychosociální problematika; informace; rodina; Asthma Bronchiale; Psychosocial Problems; Informations; Family