Vliv sociálního prostředí na adaptaci dítěte v MŠ - Fialová, Klára (Jihočeská univerzita, 2015)
Bakalářská práce se zabývá tím, zda sociální prostředí, ze kterého dítě nastupuje do mateřské školy, má vliv na jeho adaptaci. Práce vymezuje socializaci, sociální prostředí, kulturu, rodinu, náhradní rodinnou péči a rozdílnou adaptaci. Praktická část představuje výsledky v pozorování dětí z různého sociálního prostředí ve vybraných oblastech. Doplňující informace byly získány z dotazníků pro rodiče o jejich dítěti. Během výzkumu byl popsán průběh adaptace vzhledem k sociálnímu prostředí, ve kterém dítě vyrůstá. Cílem práce bylo zjistit, zda jsou rozdíly v adaptaci mezi dětmi, jak se rozdíly projevují a co je příčinami.
Child's nursery school adaptation impact of social enviroment
Keywords: Sociální prostředí; kultura; rodina; náhradní rodinná péče; rozdílná adaptace; Social environment; culture; family; foster family care; different adaptation