Problematika testování HIV z pohledu uživatelů návykových látek - Krúpová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2011)
Diplomová práce na téma ?Problematika testování HIV z pohledu injekčních uživatelů návykových látek? je členěna na dvě hlavní části. V teoretické části je nastíněna celá šíře problematiky AIDS včetně testování HIV protilátek obecně a testování HIV u injekčních uživatelů návykových látek, problematika drogové závislosti a sociální práce s uživateli drog a systém péče o drogově závislé. V rámci praktické části práce byl proveden kvalitativní výzkum. Bylo osloveno 32 injekčních uživatelů drog, použitou metodou byl polostrukturovaný rozhovor. Během druhé části výzkumu byli osloveni zástupci 7 nestátních neziskových organizací, jejichž cílovou skupinu tvoří uživatelé drog. Byly stanoveny dva cíle práce. Hlavním cílem bylo zmapování informovanosti uživatelů návykových látek o možnostech testování jejich HIV stavu. Druhým cílem práce bylo monitorování možnosti testování HIV pozitivity v Jihočeském kraji. Oba dva cíle byly splněny. Byly zvoleny tři výzkumné otázky: Znají uživatelé drog svůj HIV stav? Je důvodem neznalosti HIV stavu uživatelů drog jejich nezájem o tuto problematiku? Je testování uživatelů drog v terénu dostatečné? Po zpracování a analýze výsledků výzkumu byly stanoveny tři hypotézy. Jejich znění je následující: Injekční uživatelé drog v Jihočeském kraji se zajímají o svůj HIV stav. Klienti kontaktních center podceňují riziko infekce virem HIV. Testování uživatelů drog v terénu v Jihočeském kraji není dostatečné. Závěrem práce je především zjištění, že testování v terénu osob užívajících návykové látky je nezbytné a způsob testování HIV u injekčních uživatelů drog je třeba přizpůsobit možnostem těchto osob (bezplatné testování, možnost absolvovat test v odpoledních hodinách, doprovod klienta do zdravotnického zařízení). Jako nejvýhodnější možnost pro zajištění vysoké protestovanosti u injekčních uživatelů drog se jeví návaznost kontaktního centra přímo na některé ze zdravotnických zařízení. Výhodou by byla zvláště místní návaznost, tedy aby kontaktní centrum existovalo blízko zdravotnického zařízení, což lze málokdy splnit. Ovšem stěžejní je hlavně dobrá spolupráce mezi pracovníky jednotlivých organizací. Výstupy výzkumu by mohli posloužit vedoucím pracovníkům nízkoprahových zařízení ke zlepšení jejich práce v oblasti poradenství a rozšíření služeb o testování klientů na HIV a virové hepatitidy včetně zlepšení jejich spolupráce se zdravotnickým zařízením. Práce by mohla sloužit jako podklad při zpracování krajské protidrogové strategie.
HIV testing problems on the part of addictive drugs users
Keywords: AIDS; droga; HIV; injekční uživatel návykových látek; kontaktní centrum; testování HIV; AIDS; DRUG; HIV; Intravenous user of addictive substances; Contact centre; Testing for HIV