Chyby v pravopisu a písemné varianty v českých italianismech - Srubjanová, Adéla (Jihočeská univerzita, 2018)
Tématem této bakalářské práce jsou chyby v pravopisu a písemné varianty v českých italianismech. V teoretické části práce je ve stručnosti představena doba od Národního obrození do dnešní doby, dále je možné se dočíst o různých typech výpůjček, jejich dělení, druzích adaptace a chápání pojmu chyba. V praktické části jsou představeny nalezené varianty nově přicházejících italianismů do českého lexika podle autentických materiálů z gastronomické oblasti. U těchto výpůjček je provedena podrobná analýza zaměřující se na míru adaptace a četnost variant v korpusu SYN2010 a SYN2015. Dále jsou všechny varianty italianismů hledány v pěti vybraných slovnících zaměřených na český jazyk a v neposlední řadě je pod každou tabulkou popisek, v němž je komentář k chybným variantám.
Misspellings and variations in the written use of Italianisms in Czech
Keywords: italianismy; výpůjčky; italština; pravopisná chyba; adaptace; korpus; Italianisms; loans; Italian; misspelling; adaptation; corpus