Primární prevence drogových závislostí na ZŠ v Horažďovicích - Leopoldová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2013)
Bakalářská práce na téma "Primární prevence drogových závislostí na ZŠ v Horažďovicích" pojednává o aktuální situaci v oblasti všeobecného povědomí o problematice škodlivosti drog mezi žáky druhého stupně základní školy. Teoretická část popisuje jednotlivé druhy drog. Věnuje se historii jejich původu, formám užívání, sociálním a zdravotním rizikům spojeným s aplikací a stupňům škodlivosti. Je nastíněna situace užívání konopných drog ve srovnání ČR versus Evropa. Nedílnou součástí jsou různé druhy prevence - primární, sekundární a terciární. Nejdůležitější roli má primární prevence, tj. prevence a osvěta ze strany rodičů, kteří by měli se svými dětmi otevřeně hovořit o drogách, nikoli je však zastrašovat. Cílem práce je zjistit znalosti žáků o primární prevenci realizované na základní škole v Horažďovicích. Zmapovat jejich vědomosti o škodlivosti drog, osobní zkušenost s drogou a názor na užívání návykových látek.
A primary prevention od drug addicted persons at elementary school in Horažďovice
Keywords: droga; drogová závislost; primární prevence; drug; drug addiction; primary prevention