Zámek Louňovice pod Blaníkem. Historie objektu, zhodnocení jeho architektury a umělecké výzdoby - Drlík, Ondřej (Jihočeská univerzita, 2012)
Bakalářská práce se zabývá stavební historií raně barokního zámku v Louňovicích pod Blaníkem, kterému, ačkoliv se jedná o velmi zajímavý a hodnotný objekt, byla doposud věnována jen velmi malá pozornost. V návaznosti na stavebně historický průzkum jsou zpracovány dějiny objektu, popis a analýza architektury. Zvláštní pozornost je věnována umělecké výzdobě zámku a v souvislosti s tím byl podniknut pokus o zhodnocení a zařazení dochované štukové výzdoby, zejména pak v bývalé zámecké kapli. Cílem práce je přiblížení dějin a uměleckých hodnot louňovického zámku širší veřejnosti a přispět tak k jeho lepšímu poznání.
Château Lounovice pod Blanikem. The history of the building, appreciation of its architecture and artistic decoration
Keywords: Louňovice pod Blaníkem; zámek; stavební historie; štuková výzdoba; Lounovice pod Blanikem; château; building history; stucco decoration