Léčivé rostliny, jejich hnojení a ošetření elicitory s cílem maximální produkce některých účinných látek. - Šrámek, Jan (Jihočeská univerzita, 2007)
Echinacea purpurea patří mezi adaptogenní rostliny obsahující farmakologicky účinné látky. Hlavní částí rostliny pro medicinské použití je kořen, ale využívá se i nadzemní část rostliny. Rostlina byla ošetřována v tříletém přesném maloparcelkovém pokusu elicitorem kyselinou acetylsalicylovou s cílem zvýšení obsahu některých biologicky aktivních látek. V kořeni, nati a květu byl sledovány změny obsahu kyselin cichorové, kávové, chlorogenové a kaftarové. Opakovaná foliární aplikace elicitoru byla realizována ve třech různých dávkách nízké, střední a vysoké ve čtrnáctidenních intervalech. Etanolové extrakty rostlinných vzorků byly analyzovány pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie. Byl prokázán statisticky průkazný vliv elicitoru na obsah sledovaných látek. Optimální z hlediska obsahu účinných látek pro kořen je střední koncentrace elicitoru. Efekt elicitoru je ovlivněn ročníkem.
Medicinal plants, their fertilization and elicitors treatment with the aim of maximum production some active substance.
Keywords: Echinacea purpurea; elicitory; kyselina acetylsalicylová; HPLC; Echinacea purpurea; elicitors; acetylsalicylic acid; high performance liquid chromatography