Frazémy a jejich funkce v textech různých funkčních stylů - Pixová, Žaneta (Jihočeská univerzita, 2010)
Práce se věnuje frazémům a jejich užití ve funkčních stylech. Skládá se ze dvou částí. První teoretická část se věnuje vysvětlení základních termínů, klasifikaci idiomů a mechanismů jejich vzniku. Teoretické poznatky jsou ilustrovány příklady daných frazémů. Druhá část obsahuje úvod do teorie funkčních stylů a kapitoly sledující užití frazémů v jednotlivých stylech. Tato převážně analytická část zkoumá nejméně deset textů každého funkčního stylu a sleduje frekvenci a nalezené aktualizace frazémů. Práce se snaží zjistit, jakou funkci frazémy zastávají v jednotlivých stylech. Obecně a na konkrétních příkladech jsou popsány jejich znaky. Tři vzorové texty každého stylu jsou připojeny v příloze. V závěru práce shrnuje možnosti a způsoby užití frazémů v jednotlivých funkčních stylech.
Functions of Phrases in the Text of Various Styles