Řízení rizik ve vybrané organizaci - Talachová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2018)
Diplomová práce se zabývá řízením rizik ve vybrané společnosti, kterou je STRABAG, respektivě jeho odštěpný závod pozemního a inženýrského stavitelství v Českých Budějovicích. V literárním přehledu jsou sepsány teoretické poznatky týkající se rizik, například definice rizika, přístupy k riziku, klasifikace rizik. Dále je v literární části popsán proces řízení rizik zahrnující šest částí. V poslední řadě je zde popsáno krizové řízení, plánování a registr rizik. Dále následuje charakteristika a historický vývoj organizace STRABAG a jeho odštěpného závodu pozemního a inženýrského stavitelství v Českých Budějovicích. Následuje zhodnocení současného stavu pomocí podnikových směrnic a standardů. Pro zjištění podrobných informací o řízení rizik v organizaci byl uskutečněn rozhovor s ekonomickým ředitelem direkce. Dále bylo provedeno dotazníkové šetření. Dotazník vyplňovali zaměstnanci zabývající se řízením rizik v organizaci. V další kapitole je již návrh změn pro zlepšení řízení rizik v organizaci. Zde naleznete rozebraný reálný projekt organizace pomocí návrhů na zlepšení, která jsou v této diplomové práci doporučena. V poslední řadě zde naleznete procesní mapu a návrh školení pro zaměstnance s jeho podrobným vyčíslením. Navrhované změny by měly společnosti pomoci v rozvoji řízení rizik.
Risk Management in an Organization
Keywords: Klíčová slova: řízení rizik; rizika; projekt; registr rizik; matice rizik; proces; Keywords: risk management; risk; project; risk register; risk matrix; process