Názor dětí mladšího školního věku na zdraví, pohyb a sport\\ - Nohejlová, Markéta (Jihočeská univerzita, 2009)
Cílem diplomové práce je zjišťování představ dětí o zdraví, výživě, pohybu a sportu. Předmětem výzkumu je vztah žáků k pohybovým aktivitám a k výživě. Práce také sleduje, jaký vliv na jejich utváření má rodina, škola, televize a okolí. Dále je zaměřena na poznání spolupráce s žáky. Výzkumným souborem bylo 115 žáků třetích tříd základních škol, konkrétně dětí ve věku 8 - 9 let. Použitými výzkumnými metodami byly dotazníky a pozorování. Ukázalo se, že téměř všichni žáci mají správný názor na zdraví, výživu a pohyb. Ve výzkumu se potvrdilo, že většina dětí ve věku 8 - 9 let provozuje nějaký sport. Tato práce stručně ukázala problematiku životosprávy v životě žáků třetích tříd.
Opinion of children of junior school age on health, exercise and sport
Keywords: mladší školní věk; růst a vývoj dítěte; denní režim; zdraví; výživa; pohyb; sport; children in the age of the first grade of primary school; children{\crq}s grow up and development; daily routine; health; nutrition; exercise; sport