Organizační struktura jako nástroj managementu ve vybraném podniku - Petržilka, Radek (Jihočeská univerzita, 2018)
Teoretická část této práce je zaměřena na studium odborné literatury a přenesení těchto informací do bakalářské práce. Je zde rozebrána problematika organizačních struktur, jednotlivé organizační struktury, ale také pojmy jako jsou manažer a jeho funkce a role. Následně vize, strategie, mise, cíl a také jednotlivé stupně řízení, je zde také uvedeno rozdělení, tvorba, změna organizační struktury a nahlédnutí do problematiky krizového řízení. Všechny tyto pojmy a postupy jsou jednotlivě rozebrány a popsány. Praktická část této práce poukazuje na důležitost organizační struktury ve vybraném podniku. V tomto podniku je organizační struktura využívaná jako nástroj pro zlepšení komunikace a odlehčení rozpětí řízení jednotlivých manažerů. Samozřejmě se zde pohlíží i na problematiku zvýšení nákladů v oblasti mezd. V původní organizační struktuře Zemědělských služeb Dynín docházelo k přetěžování jednotlivých manažerů, konfliktům, komunikačním šumům a nevhodnému rozdělení pracovníků v jednotlivých divizích. Proto došlo ke změnám v organizační struktuře. Byla vytvořena nová funkce divizionálního ředitele, který řídí jednotlivé divize, tak aby nedocházelo k nerovnoměrnému rozdělení pracovníků a hlavně konfliktům mezi jednotlivými vedoucími divizí. Další změnou bylo rozdělení velice rozsáhlého oddělení výživy zvířat, výživy a ochrany rostlin a výroby do tří nových oddělení. V původním oddělení bylo příliš mnoho informací, zaměstnanců, atd.. Docházelo zde až k chaosu, který byl rozdělením oddělení vyřešen.
Organizational structure as a management tool in a selected enterprice
Keywords: Organizační struktura; organizování; řízení; management; manažer; podnik; divize; Organizational structure; organization; management; management; manager; enterprise; division