Vybraná zákonná opatření související s terciární prevencí delikvence mladistvých - Gajerová, Eva (Jihočeská univerzita, 2007)
Práce se zabývá terciární prevencí delikvence mladistvých v souvislosti s některými opatřeními vyplývajícími ze Zákona o soudnictví ve věcech mládeže a Zákona o rodině. Cílem práce je především uvést do zákonných souvislostí kazuistiky získané praxí autorky a s nimi úzce související činnost vybraných orgánů a organizací v rámci terciární sociální prevence. První část informuje o systému sociální a situační prevence v České republice, dále o opatřeních dle Zákona o soudnictví ve věcech mládeže a Zákona o rodině. Druhá část zahrnuje konkrétní případy, které ilustrují vybrané činnosti příslušných zařízení. Jedná se o související činnosti odboru sociálně právní ochrany dětí, Probační a mediační služby ČR, akreditovaných probačních programů, diagnostických a výchovných ústavů, vězeňské služby a nestátních neziskových organizací.
Selected Legal Measures Concerning Tertiary Prevention of the Delinqueny of Minors
Keywords: delikvence; mladistvý; terciární prevence; sociální pracovník; prevence delikventního chování; delinquency; minors (minor offenders); tertiary prevention; delinquency prevention; juvenile crime.