Mediální problematika v českých kulturních a společenskovědních časopisech 19. století. - Radostová, Markéta (Jihočeská univerzita, 2014)
Diplomová práce se zabývá mediální problematikou a její reflexí na stránkách českých kulturních a společenskovědních časopisů 19. století. První část práce se zaměřuje na problémy tisku v 19. století a na vybrané osobnosti této doby. Druhá část se věnuje časopisům Čas, Osvěta, Naše doba, Ruch a Lumír. Cílem práce je na základě obsahové a komparativní analýzy podat přehled o teoretických názorech na média, tak jak byly publikovány v uvedených periodikách. Zároveň ukázat, jak se o médiích psalo a jaká úloha byla médiím v 19. století připisována. V závěrečné části práce bude proveden návrh na zařazení tématu do hodin mediální výchovy na základní škole.
Media issues in the Czech cultural and social science journals of the 19th century.
Keywords: Mediální problematika; 19. století; časopisy; Čas; Osvěta; Naše doba; Ruch; Lumír.