Specifika ošetřování vyznavačů a sympatizantů pravoslavné církve - Krausová, Lada (Jihočeská univerzita, 2010)
Pravoslavná církev je odnoží křesťanství, složená z více územních církví, které dohromady tvoří pravoslavné společenství. Každý nemocný, který vyznává pravoslavnou církev věří, že mu nemocnice poskytne lidský přístup, kvalitní lékařskou a ošetřovatelskou péči, která dopomůže k návratu zdraví a vyléčení. Nemocní věří, že jim bude poskytnuta možnost využití lidského nitra pro léčení a pobyt v nemocnici. Vyznavači pravoslavné církve velmi důsledně dodržují dny půstu, kdy Velikonoce jsou v pravoslaví tradičně největším svátkem církevního roku, kdy je má doprovázet střídmost, chvíle poklidu k meditaci a zvýšený pocit lásky k bližnímu, i když toto není vždy zcela snadné. Pomazání olejem se v pravoslaví uděluje nejen nemocným, ale i zdravým, a to v době velkého postu, jako prostředek k uzdravení duše. Sestra by měla plnit základní etické povinnosti, a to mnohem citlivěji než v kontaktu s nemocným stejné kulturní a etnické příslušnosti. Etický význam poskytování ošetřovatelské péče má ve vztahu vyznavačů a sympatizantů pravoslavné církve a sestry důležitou hodnotu, protože ošetřovatelské činnosti jsou zpravidla považovány za základ ošetřovatelské role. Zvláště pak je kladen důraz na duchovní potřeby nemocných, jako je možnost účasti na pravoslavných bohoslužbách nebo poslech těchto bohoslužeb na lůžku z rozhlasu či v některých případech možnost pohovořit s knězem pravoslavné církve. Cílem práce bylo vymezit problematiku ošetřování vyznavačů a sympatizantů pravoslavné církve; zjistit, jak hodnotí vyznavači a sympatizanti pravoslavné církve poskytovanou ošetřovatelskou péči a vypracovat standard ošetřovatelské péče pro vyznavače a sympatizanty pravoslavné církve. Byly stanoveny hypotézy - H1: Zdravotničtí pracovníci nepředpokládají jiný způsob v ošetřování vyznavačů a sympatizantů pravoslavné církve proti jiným nemocným; H2: Vyznavačům a sympatizantům pravoslavné církve bude dobře vyškolený ošetřovatelský personál zárukou v poskytování kvalitní ošetřovatelské péče a H3: Vyznavači a sympatizanti pravoslavné církve hodnotí poskytovanou ošetřovatelskou péči kladně. Byl použit kvantitativní výzkum. Metoda dotazování, technika sběru dat dotazníkem. Z výsledků výzkumu vyplynulo, že zdravotničtí pracovníci mají základní informace o pravoslavné církvi, sestry se setkaly během hospitalizace s vyznavači a sympatizanty pravoslavné církve. První hypotéza byla potvrzena. Sestry mají základní znalosti z multikulturního ošetřovatelství, které jsou potřebné pro vyznavače a sympatizanty pravoslavné církve a tvrdí, že problematika náboženství a pastorační péče by měla být součástí vzdělávání v rámci registrace sester. Druhá hypotéza byla potvrzena. Vyznavači a sympatizanti pravoslavné církve jsou spokojeni s poskytovanou ošetřovatelskou péčí a s vykonáním svátostí. Třetí hypotéza byla potvrzena. Výsledky z dotazníku jsou formulovány do grafů a tabulek. Druhá část výzkumu byla zpracována pomocí kvalitativního výzkumu metodou nestandardizovaného rozhovoru s rámcovými okruhy. Na základě výzkumných cílů jsme si stanovili výzkumné otázky: Jaké jsou rozdíly při ošetřování vyznavačů a sympatizantů pravoslavné církve? Jak hodnotí vyznavači a sympatizanti pravoslavné církve poskytovanou ošetřovatelskou péči? Výsledky rozhovorů jsou prezentovány v kazuistikách a sumarizovány do tabulek. Na základě výsledků tohoto výzkumu by poznatky měly sloužit jako studijní materiál studentům ošetřovatelských oborů a odborné veřejnosti, aby byli schopni vyznavačům a sympatizantům pravoslavné církve poskytnou kulturně-senzitivní péči. Výsledky by měly přispět ke zlepšení kvality ošetřovatelské péče v oblasti ošetřování vyznavačů a sympatizantů pravoslavné církve.
Specificals of a nurse care of devotees sympathizing with the Orthodox Church
-
Keywords: vyznavač; sympatizant; ošetřovatelská péče; pravoslavná církev; member; sympathizer; nursing care; the Orthodox Church