Výživa dojnic v průběhu tranzitního období - Svačinová, Nela (Jihočeská univerzita, 2023)
V této bakalářské práci jsou popsány základní faktory související s otelením, správnou výživou a laktací dojnice. Úvodem jsou zmíněny jednotlivé části trávicího traktu a průběh fyziologie trávení. Následně je část věnována tranzitnímu období a rizikům, která ho doprovázejí. Podstatnou část práce představuje také souhrn základních živin vyskytujících se v krmivech a základních komponentů zařazovaných do krmných dávek skotu.
Nutrition of dairy cows during the transition period
Keywords: dojnice; tranzitní období; výživa; otelení; krmná dávka; laktace; metabolická onemocnění; dairy cow; transition period; nutrition; calving; ration; lactation; metabolic diseases