Reprodukce jako intenzifikační faktor chovu prasat - Trojáková, Hana (Jihočeská univerzita, 2015)
Základním faktorem ovlivňující chov prasat je reprodukce a její intenzita. Intenzitu reprodukce lze ovlivnit vnějšími a vnitřními faktory, které zvíře obklopují. Z vnějších faktorů se jedná o roční období, výživu a způsoby ustájení z vnitřních genetické dispozice, zdravotní stav, kondice a v neposlední řadě plemeno prasete. Velká pozornost je v moderních chovech věnována hygieně chovu, chovným podmínkám a kondici zvířat. Hygiena chovu a zdravotní stav zvířat je ukazatelem kvality chovu. Velikost vrhu, četnost vrhu a životnost selat vypovídá o kvalitě výživy, stimulaci říje a inseminaci.
Reproduction in intensification factor pig
Keywords: intenzifikace chovu; reprodukce; prasnice; říje; inseminace; intensification of breeding; reproduction; sows; estrus; insemination