Dopady v etické a sociální rovině na jedince v insolvenci - Čadková, Karolína (Jihočeská univerzita, 2022)
Diplomová práce se zabývá dopady v etické a sociální rovině na jedince, jež se nacházejí v procesu oddlužení. Cílem práce bylo tyto dopady analyzovat a popsat, a na základě zjištěných skutečností navrhnout některá řešení, která by mohla pozitivně ovlivňovat proces oddlužení ze strany klíčových aktérů, mezi něž patří sociální pracovníci, stát a samotní dlužníci. Práce popisuje rovněž společenský kontext spolu s dluhovou problematikou a vysvětluje základní rámec institutu oddlužení. Vyhodnocení probíhalo prostřednictvím kvalitativního výzkumu, v němž identifikovaná témata byla následně reflektována. V závěru jsou formulovány některé konkrétní kroky, na jejichž základě by se mohly zmírnit negativní dopady spojené s procesem insolvence.
Ethical and social impacts on individuals in insolvency
Keywords: insolvence; etické dopady; sociální dopady; dluhy; oddlužení; předlužení; insolvency; ethical impacts; social impacts; debts; debt relief; over-indebtedness