Personální složení městských rad v Českých Budějovicích v 17. století - Sahula, Jan (Jihočeská univerzita, 2015)
Cílem předkládané práce je sestavit personální složení městských rad v 17. století v Českých Budějovicích. V pěti kapitolách osvětlí fungování dvou nejvyšších institucí města městskou radu a obecní starší. Ukáže českobudějovické rody podílející se na správě města. Dále představí významné radní a jejich kariéry. Pokusí se odhalit jejich sociální původ. Tyto poznatky porovná s pracemi autorů zabývajícími se jinými městy v českých zemích. Poslední část se zaměří na vztahy mezi jednotlivými radními.
Personal structure of town councils in České Budějovice in 17th century
Keywords: České Budějovice; městská správa; městská rada; dějiny měst; dějiny správy; královské město; raný novověk; České Budějovice; town administration; town councils; history of towns; history of administration; early modern period; royal town