KAREL HUGO HILAR (1885-1935). Mezi divadlem, politikou a intrikou - Zelenková, Magdalena (Jihočeská univerzita, 2013)
Tato diplomová práce představuje v dnešní době málo známou osobnost divadelního režiséra, kritika a teoretika Karla Hugo Hilara. Na základě archivních pramenů, které nebyly dosud zcela využity, rekonstruuje Hilarův profesní a osobní život, a přináší tak úplně nový a ucelenější pohled na Hilarovu osobnost. Celá práce je rozdělena na tři větší celky. První z nich se zabývá Hilarovým dospíváním v kontextu doby a mapuje významné momenty, jež ovlivnily jeho život. Ve druhé části je zpracována jeho profesní dráha. Zabývá se působením na dvou nejdůležitějších divadelních scénách Prahy. Sleduje úspěchy i nezdary jeho snah o moderní pojetí divadla. Poslední část zachycuje vzpomínkové akce realizované po Hilarově smrti a předkládá Hilarův obraz vytvořený na základě vyprávění, jež vycházela v mnoha memoárech jemu blízkých lidí.
KAREL HUGO HILAR (1885-1935). Among the theatre, politics and intrigue