Hyperkoagulační stavy v graviditě se zaměřením na problematiku umělého oplodnění - Hodinová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2018)
Tato práce je zaměřena na hyperkoagulační stavy v graviditě, především na graviditu po in vitro fertilizaci. Hyperkoagulační stavy definujeme jako skupinu vrozených nebo získaných stavů vedoucí ke vzniku hluboké žilní trombózy, někdy spojené s plicní embolií. Samo těhotenství je označováno jako hyperkoagulační stav, který je důležitý pro usnadnění hemostázy během porodu, aby nedošlo k vykrvácení. Během těhotenství dochází k hemostatickým změnám, kdy se zvyšuje koncentrace většiny koagulačních faktorů. Cílem práce je porovnat koagulační laboratorní výsledky u žen se spontánní graviditou a graviditou po in vitro fertilizaci. Jsou sledovány výsledky pacientek ambulance klinické hematologie v nemocnici České Budějovice, a. s. v roce 2015 a 2016.
Hypercoagulable states in pregnancy focused on the issue of in vitro fertilisation
Keywords: hyperkoagulační stavy; D-dimery; tromboembolitická nemoc; gravidita; umělé oplodnění; hypercoagulable states; D-dimers; thromboembolism; pregnancy; in vitro fertilisation