Specifika ošetřovatelské péče u klientů s anémií - Rokůsková, Pavla (Jihočeská univerzita, 2010)
Téma této bakalářské práce je: ‚qSpecifika ošetřovatelské péče u klientů s anémií''. Anémie patří mezi nejčastější onemocnění krvetvorby. Většinou se jedná o druhotný nález provázející jiné choroby. Protože je výskyt tohoto onemocněním poměrně častý, vzniká tak velká pravděpodobnost, že budeme pečovat o anemického pacienta. Výzkumná část této bakalářské práce je zpracována pomocí metod kvalitativního výzkumu. Cílem této práce bylo zjistit specifika ošetřovatelské péče u anemických klientů a jimi udávané neuspokojené potřeby. Sběr dat byl proveden pomocí polostrukturovaných rozhovorů. Rozhovory byly prováděny u sester pracujících na hematologické ambulanci, interním oddělení a u anemických klientů docházejících do hematologické ambulance. Obsah otázek polostrukturovaných rozhovorů vychází zejména z odborné literatury a z koncepčního ošetřovatelského modelu M. Gordonové. Výsledky výzkumu jsou zpracovány pomocí kazuistik, kategorizačních tabulek a základních grafů. V kategorizačních tabulkách jsou vypsány nejzajímavější údaje z provedených rozhovorů. Mezi hlavní výsledky práce řadíme zjištěná specifika ošetřovatelské péče v oblasti náběrů krve, změny složení stravy, pohybového režimu, podávání transfúzí a medikace. Mezi další výsledky práce řadíme zjištění neuspokojených potřeb u anemických klientů. Neuspokojené potřeby klientů jsou vnímány zejména v oblasti fyziologických potřeb, kde největší potíže způsobuje častá únava provázející toto onemocnění. Na základě výsledků práce byla navržena hypotéza určená k dalším výzkumným účelům. Tato práce je určena zejména odborné ošetřovatelské veřejnosti. Výsledky práce nám poukazují na potřeby vyskytující se u klientů a na specifika ošetřovatelské péče o tyto klienty. Přínos této práce spočívá v možnosti využití zjištěných poznatků pro studijní účely a dále při realizaci ošetřovatelské péče o anemické klienty.
The Specifics of Nursing Care of Anaemic Clients
Keywords: klient; sestra; anémie; potřeby; specifika; ošetřovatelská péče; client; nurse; anaemia; needs; specifics; nursing care