Štítná žláza telat - Grék, Miloš (Jihočeská univerzita, 2017)
Práce se zabývala sledováním vybraných parametrů štítné žlázy telat. Pokus byl prováděn na 4 býčcích plemene holštýn v průběhu prvních 3 měsíců jejich života. Zkoumaly se hladiny hormonů štítné žlázy a jejich vztah k TSH, dynamika obsahu Ca, Mg, P, bílkovin, močoviny, triglyceridů a enzymu gama-glutamyltransferázy (GMT) v krevní plazmě, délka, šířka a obvod folikulů štítné žlázy a výška tyreocytů. Průměrný celkový obsah T4 byl 72,56+-17,76 nmol/l, T3 3,22+-1,04 nmol/l a TSH 0,94+-0,32 ng/ml. Mezi hormony a jejich volnými frakcemi byl kladný vztah, stejně tak mezi TSH a T3. U T4 byl s věkem pozorován vzestup obsahu, u T3 naopak pokles. Obsah plazmatických bílkovin a močoviny s věkem stoupal, naopak obsah triglyceridů a GMT klesal. Obsah prvků Ca, P a Mg se s věkem se příliš neměnil. Ve štítné žláze telat převažovaly folikuly malé a střední velikosti. Průměrná délka folikulů činila 86,24+-45,36 mikronů. Průměrná výška tyreocytů pak byla 7,95+-1,30 mikronů. Všechny morfometrické parametry byly velmi individuální, kromě výšky tyreocytů.
Thyroid gland of calves
Keywords: skot; telata; štítná žláza; hormony; metabolické parametry; folikuly; tyreocyty; cattle; calves; thyroid gland; hormones; metabolic parameters; follicles; follicular cells