Syndrom vyhoření v terénní sociální práci - Jilečková, Alena (Jihočeská univerzita, 2016)
Práce se zabývá syndromem vyhoření v terénní sociální práci. V první kapitole teoretické části charakterizuje terénní sociální práci, její cíle, cílové skupiny a činnosti vykonávané terénním sociálním pracovníkem. Dále popisuje zátěžové aspekty spojené s výkonem této profese. Druhá kapitola pojednává o syndromu vyhoření. Tento jev zde definuje, popisuje rizikové faktory, které mohou mít vliv na vznik tohoto syndromu, jeho typické příznaky, vývoj a možnosti, jak mu předcházet. Praktická část prezentuje výsledky kvantitativního výzkumu provedeného formou dotazníkového šetření, zaměřené na zjištění míry ohrožení terénních sociálních pracovníků syndromem vyhoření, mapování prevence a zjištění, v čem vnímají terénní sociální pracovníci svou profesi náročnou.
The burnout syndrome in field social work
Keywords: Terénní sociální práce; práce na ulici; terénní sociální pracovník; zátěžové aspekty; syndrom vyhoření; příznaky; rizikové faktory; prevence.; Field social work; streetwork; field social worker; stressful aspects; burnout syndrome; symptoms; risk factors; prevention.