Výpočet prostorové distribuce srážek různými metodami a vyhodnocení rozdílu v úhrnech srážek na vybraném povodí - Vávra, Miroslav (Jihočeská univerzita, 2013)
Tato diplomová práce se zabývá různými metodami výpočtu prostorové distribuce srážek a vyhodnocením rozdílů v úhrnech srážek na vybraném povodí. Cílem této práce bylo vybrat vhodné metody výpočtu plošného rozložení srážek a tyto metody následně vytvořit. Metody byly z většiny vytvářeny v prostředí GIS. Dalším cílem bylo posoudit rozdíly měsíčních srážkových úhrnů z hydrologických let 2006 a 2007 vypočtených v povodí pomocí vybraných metod. Vybrané metody výpočtu prostorové distribuce srážek v povodí byly: aritmetický průměr, Thiessenovy polygony, metoda izohyet a metoda vážené inverzní vzdálenosti (IDW). Jako vhodné povodí bylo vybráno povodí Kopaninského potoka, kde je instalována relativně hustá srážkoměrná síť. V průběhu řešení této práce muselo být zájmové území rozšířeno ještě o území mezi použitými srážkoměry vymezené v prostředí GIS. Důvodem pro rozšíření byl fakt, že rozložení srážkoměrů v povodí Kopaninského toku nedovolovalo vytvořit izohyety v celém tomto povodí. Při výpočtu a porovnání výsledků jednotlivých metod bylo zjištěno, že výsledky použitých metod se vzájemně překvapivě téměř neliší. Dále bylo konstatováno, že ani dostatečně hustá síť srážkoměrů nezaručí 100% přesnost výpočtu množství srážek ve vybrané oblasti z důvodu jejich mimořádné variability.
Calculation of the spatial distribution of precipitation by various methods and evaluation of the difference in totals of rainfall in a chosen catchment
Keywords: srážkové úhrny; aritmetický průměr; Thiessenovy polygony; metoda izohyet; metoda IDW; povodí Kopaninského toku; rainfalls; arithmetic mean; Thiessen polygons; isohyetal method; IDW method; the catchment of the Kopaninský stream