Vliv reprodukce na ekonomický výsledek chovu skotu - Šanderová, Pavla (Jihočeská univerzita, 2007)
Hodnocení reprodukčních ukazatelů - inseminačního intervalu, servis periody, mezidobí, inseminančního intervalu - v provozních podmínkách u holštýnského a českého strakatého skotu. Sledování ukazatelů probíhalo v roce 2006 u 169 ks dojnic holštýnského skotu a 53 ks dojnic českého strakatého skotu. Výsledky reprodukce ve sledovaném chovu byly nevyhovující. 56,25 % dojnic holštýnského plemene a 33,33 % dojnic českého strakatého plemene překročily doporučenou hranici mezidobí 400 dní. Inseminanční index chovu byl 2,39, kdy za optimum lze považovat hodnoty 1,8 - 2,0.
The influence of reproduction on economic efficiency of cattle breeding
Keywords: reprodukce skotu; inseminační interval; servis perioda; mezidobí; inseminační index; dairy cattle reproduction; days to first service; days open; calving interval