Výživa dojnic v tranzitním období - Beňasová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2017)
Bakalářská práce Výživa dojnic v tranzitním období se zabývá výživou dojnic v peripartálním období s ohledem na prevenci vzniku metabolických poruch. Stručně je zde popsána anatomie trávicího traktu a fyziologie trávicích procesů. Charakteristika základních živin a nejběžnějších krmiv využívaných ve výživě dojnic slouží k úvodu do problematiky složení krmných dávek. Metabolické poruchy vznikající vlivem neadekvátní výživy v tranzitním období jsou největším problémem chovatele, kterým je v této fázi třeba čelit. V závěru práce jsou shrnuty hlavní zásady krmení dojnic před a po porodu, složení krmných dávek a doporučené aditivní látky.
Nutrition of the transition cow
Keywords: výživa; dojnice; tranzitní období; metabolické poruchy; nutrition; dairy cows; transition period; metabolic diseases