SUBJEKTIVNÍ POHLED NA KVALITU ŽIVOTA LIDÍ S ROZTROUŠENOU SKLERÓZOU V DOMOVĚ SV. JOSEFA V ŽIRČI. - Králová, Inka (Jihočeská univerzita, 2007)
Roztroušená skleróza je chronické zánětlivé onemocnění centrální nervové soustavy,vyskytující se nejčastěji u mladých dospělých. jde o diagnózu, která od základu mění život člověka. Lidé nemocní touto chorobou se pomalu stávají plně odkázáni na pomoc druhých. obvykle je zjištěna mezi 20 - 40 rokem věku. kolem této nemoci panuje plno nejasností, je velmi proměnlivá a u každého člověka má jiný průběh. DSJ zajišťuje těmto lidem podmínky pro důstojný a kvalitní život a psychickou podporu v boji s osudem a je jediným takovým zařízením v České republice, i když žádosti na pobyt neustále narůstají a kapacita DSJ ke splnění požadavků není dostatečná. Většina lidí s roztroušenou sklerózou se stahuje do ústraní, většinou dochází k rozvodu nebo zůstávají u stárnoucích rodičů, proto DSJ nabízí těmto lidem s RS řešení jejich nelehké životní situace. V této práci jsem zjistila subjektivní pohled na kvalitu života lidí s RS v DSJ a jak se žije těmto lidem s roztroušenou sklerózou na oddělení pro trvalý pobyt v Domově sv. Josefa. Práce by z velké části měla sloužit k rozšíření povědomí o Domově sv. Josefa, neboť se domnívám, že zařízeních tohoto typu by mělo být v České republice provozováno více. Jedině tak bude možné řešit složitou situaci mnoha lidí s RS a bude jim opět umožněn důstojný, aktivní a plnohodnotný život.
SUBJECTIVE VIEW ON QUALITY OF LIFE OF PEOPLE WITH MULTIPLE SCLEROSIS AT SAINT JOSEF´S HOUSE AT ŽIREČ.
Keywords: RS; demyelinizace; ataka; kvalita života; SEIQoL; Domov sv. Josefa; quality of life; bout; St. Joseph´s Hospice