Řešení mimořádných situací spojených s výronem nebezpečných škodlivin, používaných v Pivovaře Eggenberg, a. s. - Fučík, Jaromír (Jihočeská univerzita, 2010)
Práce řeší situaci spojenou s možným únikem amoniaku, používaného v Pivovaru Eggenberg, a. s. jako chladící medium. Zabývá se tzv. nejhorší variantou havárie - únikem maximálního možného množství látky. Úvod je věnován legislativě týkající se nebezpečných chemických látek, prevence závažných havárií, složek integrovaného záchranného systému a požární prevence. Práce obsahuje charakteristiku a popis amoniaku jako nebezpečné látky, se zaměřením na jeho toxicitu a analyzuje důsledky možného úniku. K simulaci případné havárie je použit softwarový nástroj TerEx. Výpočty získané po zadání vstupních údajů do programu posloužily k určení pásma, kam by zasahovala škodlivá koncentrace amoniaku, kdyby došlo k jeho úniku. Oproti původním výpočtům, které byly v minulých letech prováděny s využitím programu ROZEX, bylo pásmo se škodlivou koncentrací podstatně zvětšeno. Výsledky práce by měly být zohledněny v havarijním plánu kraje a vnitřním havarijním plánu Pivovaru Eggenberg, a. s. Zároveň byl upřesněn postup zásahu složek integrovaného záchranného systému. Dále je navržen způsob provádění kontrol na úseku požární ochrany v subjektech, které používají, zpracovávají nebo skladují nebezpečné chemické látky a přípravky. Práce se snaží upozornit na skutečnost, že i relativně malé množství nebezpečné chemické látky může způsobit závažnou havárii.
Treating extraordinary situations connected with the leakage of dangerous harmful substances applied in the Brewery Eggenberg, a. s.
Keywords: amoniak; havárie; chemické látky; integrovaný záchranný systém; koncentrace; mimořádná událost; prevence závažných havárií; toxická látka.; ammonia; accident; chemical substance; integrated rescue systems; concentration; extraordinary situations; prevention of serious accidents; toxic substance.