Klima učitelského sboru a interakce pedagogů na pracovišti a ve výchovně vzdělávacím procesu - Jírovec, Luboš (Jihočeská univerzita, 2018)
Závěrečná diplomová práce se zabývá měřením sociálního klimatu učitelského sboru střední školy, a jaký mají interpersonální vztahy vliv na výchovně vzdělávací proces ve školním prostředí. V teoretické části jsou vysvětleny pojmy, které přímo souvisejí s klimatem učitelského sboru a dále jsou uvedeny i různé podoby mezilidských vztahů ve školním prostředí. V praktické části je provedeno šetření na konkrétním učitelském sboru konkrétní střední odborné školy. Po vyhodnocení výsledků je provedena komparace s tzv. orientačními normami, jejichž tvůrci jsou autoři standardizovaného dotazníku KUS. Ten byl použit k realizaci diagnostiky klimatu učitelského sboru v této práci. Výsledky jsou prezentovány pomocí tabulek a grafů s rozsáhlými komentáři.
The climate of the teaching staff at work and in the educational proces
Keywords: sociální klima; klima učitelského sboru; interpersonální vztahy; social climate; climate of teaching staff; interpersonal relationship