Výpadky proudu v Nemocnici Jihlava. - Chvátalová, Jana (Jihočeská univerzita, 2014)
Zdraví, které se nám v životě dostává, bezesporu představuje jeden z nejcennějších darů a je to jedna z nejvýznamnějších hodnot pro nás všechny. Lidské tělo fascinuje lidstvo po celou dobu jeho existence. Od počátků prvních léčivých extraktů až po moderní robotické operace, jde lidem prioritně o to samé předcházet nemocem, vrátit člověku stav plného zdraví, případně přiblížit kvalitu jeho dalšího života, co nejvíce stavu úplného uzdravení. Na našem dobrém zdraví nemáme zájem pouze my, ale i celá vyspělá společnost. Pro kvalitu našeho života je nutné především zajistit správné fungování důležité části infrastruktury, tzv. kritické infrastruktury, protože neplánovaný výpadek elektrického proudu může mít katastrofální následky nejen na pacienty. Nezbytností pro nemocnici je dostatek elektrické energie, protože elektrická síť v nemocnici je velmi křehká, a nemožnost vyrobit elektrickou energii do zásoby, ji předurčuje k jejímu zálohování. Pro každou nemocnici je prioritní schopnost dostatečně spolehlivě chránit elektrickou síť a předcházet tak neblahým důsledkům jejího nedostatku. Diplomová práce s názvem "Výpadky proudu v nemocnici Jihlava" se zaměřuje na otázku krizové situace při neplánovaném přerušení dodávky elektrické energie v Nemocnici Jihlava, zároveň vysvětluje základní pojmy týkající se dané problematiky a popisuje princip fungování tohoto nemocničního zařízení. Teoretická část diplomové práce se skládá z několika kapitol, v nichž jsou uvedeny základní údaje o elektrické energii, elektrizační soustavě, elektrárnách, přenosové a distribuční soustavě, principu a fungování nemocnice. Je zde také názorně popsána Maslowova pyramida lidských potřeb, dále je v této části práce vysvětlen pojem "blackout" a pro příklad uveden výskyt několika vážných výpadků elektrické energie v České republice i ve světě, zkušenosti s nimi a jejich dopady na lidskou společnost. Obsahem praktické části je základní charakteristika Nemocnice Jihlava, umístění náhradních zdrojů dieselagregátů, popis jednotlivých zdrojů napájení, jejich funkce a princip fungování Nemocnice Jihlava. Celý výzkum teoreticky prověřil připravenost Nemocnice Jihlava na výpadky elektrické energie. Základní metodou šetření byl sběr dat, která byla získána formou řízeného rozhovoru s odpovědnými zaměstnanci, jejich odpovědi byly přepsány do textu a následně byla provedena analýza vytipovaných rizik metodou KARS, z důvodu zjištění velikosti dopadu této krizové situace na pacienty. Předpokládá se, že je dostatečně zajištěna adekvátní ochrana proti selhání elektrizační soustavy, která by mohla při přerušení dodávky elektrické energie ohrozit pacienty, personál, drahé vyšetřovací a operační přístroje, vlastně celkové fungování této významné instituce. Na základě šetření došlo k nezvratnému důkazu, jak důležitá je veřejná informovanost a seznámení se s řešenou problematikou nejen personálem, ale také pacienty nebo managementem. Techničtí pracovníci mohou kvalitně zajistit fungování důležitých strojů a přístrojů, ale neméně důležitá je i velká zodpovědnost a znalost této problematiky zdravotnického personálu, aby se v mimořádné situaci rychle, erudovaně zorientoval a svým chováním a jednáním tak pomohl situaci zvládnout bez větších problémů a zmenšil hrozící riziko dopadů na pacienty a drahé přístrojové vybavení, na co nejmenší míru. I k tomuto účelu by mohly sloužit výsledky této práce. Cílem diplomové práce bylo zjistit dopady výpadku elektrické energie v Nemocnici Jihlava na pacienty a navrhnout případná opatření. Z výsledků výzkumného šetření vyplývá, že náhlý výpadek elektrického proudu představuje pro Nemocnici Jihlava vážné ohrožení její funkčnosti a z tohoto důvodu jsou v závěrečné části diplomové práce uvedena výsledná doporučení, kterými je možno riziko dopadů, nejen na pacienty, zmírnit.
The power outages in the hospital Jihlava.
Keywords: kritická infrastruktura; ochrana obyvatelstva; výpadek elektrické energie; critical infrastructure; population protection; power blackout