Dopad daně z příjmů fyzických osob na vybranou skupinu poplatníků - Bodešínská, Tereza (Jihočeská univerzita, 2017)
Diplomová práce je zaměřena na analýzu dopadu daně z příjmů fyzických osob na vybranou skupinu poplatníků. Cílem práce je vyhodnotit daňové zatížení poplatníků a daňovou progre-sivitu daně z příjmů fyzických osob. Dopad daně je měřen na šestnácti modelových situacích, které mají dvě hlavní proměnné. První proměnnou je výše příjmů poplatníka. Pro práci jsou zvoleny čtyři různé výše měsíční hrubé mzdy poplatníka. Druhou proměnnou je sociální situ-ace domácnosti, ve které je poplatník živitelem. Pro tuto proměnnou jsou také stanoveny čtyři modelové situace. Obě proměnné jsou v modelových situacích různě nakombinovány. Progre-sivita daně z příjmů je měřena pomocí indexu progresivity daňové povinnosti. Tento index vyjadřuje progresi daně v konkrétním bodě. Klíčovým poznatkem, který z práce vyplývá je, že dopad daně na poplatníky je odlišný podle výše poplatníkova příjmu. Výše příjmu je tedy hlavním ovlivňujícím prvkem dopadu daně na poplatníka. Zatížení poplatníků s vyššími příjmy je neúměrně vyšší, než je zatížení poplatníků s nižšími příjmy. Je to dáno především daňovou progresivitou. Při hodnocení daňové progresivity byl tento jev potvrzen. Z výsledků propočtů daňové pro-gresivity vyplývá, že daňová progresivita je mnohem vyšší u poplatníků s nižšími příjmy. Na úrovni průměrných příjmů je nízká a postupně se s růstem výše příjmu také zvyšuje. Progresi-vita daně z příjmů byla v práci porovnána s progresivitou v přelomových letech 2007 a 2012.
The Impact of the Personal Income Tax to a Selected Group of Taxpayers
Keywords: zdanění; daň z příjmů; progresivita daně; taxation; income tax; tax progressivity