Odchod do starobního důchodu jako významný předěl v lidském životě - Lukešová, Jana (Jihočeská univerzita, 2010)
Práce se zabývá odchodem do starobního důchodu jako významným předělem v lidském životě. Teoretická část charakterizuje pojmy stárnutí a stáří, dále pohled společnosti na seniory. Stěžejní část teoretické práce se zabývá důchody, odchodem člověka do penze, následně fázemi prožívání související s odchodem do penze, důchodovým pojištěním a druhy starobních důchodů a podmínky nároku na starobní důchod. Praktická část obsahuje, kvalitativní výzkum, který sleduje, s jakými očekáváními lidé vstupovali do starobního důchodu a zda se jim tato očekávání naplnila, či nikoliv. Výzkum byl rozdělen na tři okruhy otázek: odchod do důchodu, očekávání a život v důchodu. Cílem bylo zjistit, zda očekávání lidí před vstupem do důchodu a následně v důchodu byla splněna.
Retirement as a significant turning point in human life
Keywords: stáří; starobní důchod; odchod do důchodu; důchodové pojištění; old age; pension; retirement; pension insurance