Prevence karcinomu děložního čípku u dívek - Wabneggerová, Zlata (Jihočeská univerzita, 2013)
Bakalářská práce se zabývá problematikou prevence rakoviny děložního čípku u dívek. Karcinom děložního čípku je závažné onemocnění, které postihuje ženy v každém věku. Příčinou vysoké úmrtnosti je především malá podpora primárně preventivních opatření a pozdní záchyt prvních příznaků nádorových onemocnění. Nejdostupnější ochranou před onemocněním zhoubnými nádory jsou pro ženy pravidelné gynekologické prohlídky. Právě nádor děložního čípku patří mezi jediný gynekologický nádor, jehož vzniku lze předejít pravidelnými gynekologickými prohlídkami. V současné době není pochybnost o etiologickém vztahu mezi karcinomem děložního čípku a lidskými papillomaviry (dále jen HPV). Infekce lidskými papillomaviry je dnes pokládána za etiologický faktor celé řady zhoubných nádorů anogenitální oblasti, zejména děložního hrdla, ale i pochvy a vulvy, anu a penisu a dalších kožních a slizničních karcinomů v jiných lokalizací. V poslední době došlo v této oblasti ke zlomovému okamžiku. Tím je nástup očkování proti HPV viru. Novinkou roku 2006 byla možnost vakcinace proti některým typům HPV. První registrovanou kvadrivalentní vakcínou proti nádorovému onemocnění se stala vakcína Silgard. Vakcína Silgard je určena k prevenci infekce HPV typu 6, 11, 16 a 18. Je určena pro ženy a dívky od 9-25 let. Rok po zavedení kvadrivalentní vakcíny byla na trh přivedena bivalentní vakcína proti HPV typu 16 a 18 Cervarix. Vakcína Cervarix je určena k prevenci pro dívky a ženy ve věku 10-26 let. Očkování je vhodné i pro starší, sexuálně aktivní ženy, protože ani ve vyšším věku se stále nemusely setkat s těmito nejrizikovějšími typy, navíc očkování chrání proti opakovné infekci. Bakalářská práce je rozdělena do dvou částí. Teoretická popisuje současný stav onemocnění děložního čípku. V práci jsou rovněž popsány rizikové faktory, onemocnění děložního hrdla, podrobněji projevy HPV infekce. Součástí teoretické části je rovněž screening, klasifikace a diagnostika. Zejména popis kolposkopie, cytologie, biopsie, HPV test a LBC (liquid based cytology). V kapitole léčení jsou zmíněny ablační a destrukční metody. Důležitou roli v prevenci onemocnění má samozřejmě porodní asistentka. Pomocí edukačního procesu a komunikace může sestra působit na informovanost a zodpovědné chování ženy a tím podporovat prevenci onemocnění. Praktická část obsahuje cíl, dílčí cíle, metodiku a výsledky výzkumu. Cílem práce bylo zjistit, jaké jsou vědomosti dívek týkající se prevence karcinomu děložního čípku. Dílčí cíle zkoumaly, jaké mají dívky informace o možnosti prevence, zda znají zásady prevence v rámci gynekologických prohlídek, zda cena vakcíny ovlivňuje volbu jedné z metod prevence a zda znají rizikové faktory vzniku karcinomu děložního čípku. Průzkum byl proveden technikou kvantitativního šetření pomocí nestandardizovaného dotazníku. Skupinu respondentů tvořily dívky ve věku 15-18 let z Plzeňského kraje. Celkem se šetření zúčastnilo 103 dívek (100 %). 52 % dívek studuje školu se zdrav.zaměřením, 45 % dívek bez zdrav. zaměření, zbylé 3 % dívek pracují (celkem 100 %). Rovných 60 % dívek ví, že jedním z rizikových faktorů je promiskuita. 45 % dívek ví, že se jedná o onemocnění způsobené HPV, 47 % respondentek ví, že onemocnění se přenáší pohlavním stykem a 46 % dokonce, že přenašeči mohou být muži. Z celkového počtu 103 dívek, 46 % dívek je očkováno proti karcinomu děložního čípku, 81 % ví, že nejlepší období pro očkování je před začátkem pohlavního života. Poměrně nízká je informovanost o onemocnění od gynekologů, škol i rodiny. Obsah této práce je určen nejen pro dívky, ale i ženy, které by se chtěly dozvědět více o této problematice. Mohly by zde najít mnoho prospěšných informací. Mohla by být určena nejen pro prevenci karcinomu, ale i pro skupinu žen a dívek, které se s témto onemocněním již setkaly.
Prevention of cervical cancer at girls
Keywords: prevence; rakovina děložního čípku; gynekologická prohlídka; prevention; cefvical cancer; gynaecological examination