Stáří jako sociální událost - Pavlišová, Ludmila (Jihočeská univerzita, 2012)
Abstrakt Stáří jako sociální událost Stáří je přirozeným obdobím života. Toto období přináší moudrost, nadhled a pocit naplnění, ale zároveň dochází ke změnám tělesným, psychickým a sociálním. Radikální změnou v tomto období je odchod do důchodu. Jak vlastně tyto změny ovlivňují život seniorů? Někteří jedinci na tuto změnu nejsou připraveni a neví si rady, jak se mají se stářím vyrovnat. A proto je velmi důležitý proces přípravy a adaptace na důchod. Postoje většinové populace k seniorům jsou kromě jiných faktorů ovlivňovány i působením médií, jež tvoří ve společnosti klíčové činitele podílející se na sociální konstrukci reality a na socializaci všech generací. Stárnutí obyvatelstva má dopad nejen na mezigenerační vztahy, ale také na subjektivní prožívání stáří. Seniorskou problematiku nelze redukovat na problematiku důchodové reformy, ale bude se muset zabývat postavením seniora ve společnosti, uznáním přínosu seniorů, otázkami výchovy a vzdělávání, mediální prezentací seniorské problematiky, přizpůsobením služeb potřebám seniorů, seniorské módě, dopravě, prostředí? Cílem mé bakalářské práce bylo seznámit se s konkrétními důsledky odchodu do penze (vyrovnání se s odchodem do penze, pozitiva a negativa penze, zdravotní stav a plány seniorů do budoucna). Při své práci jsem respektovala osobnost každého jedince a jeho postoj k životu. Mým výzkumným cílem bylo zjistit, zda senioři vnímají pensionování jako sociální událost, ve smyslu změny sociálního postavení. Dílčím cílem bylo charakterizovat faktory, které nejvíce ovlivňují vnímání stáří. Myslím, že cíle byly naplněny a respondenti vnímali pensionování jako sociální událost ve smyslu změny sociálního postavení. Pro výzkum této problematiky byla zvolena kvalitativní forma šetření metodou narativního rozhovoru a ankety. Výzkumným vzorkem jsou senioři starší šedesáti pěti let, kteří jsou v penzi a žijí v regionu Táborsko. Z výsledku mé práce vyplývá, že příprava jedince na proces přípravy a adaptace na důchod je důležitá. Aby došlo k postupné změně stylu života je důležitá přechodná fáze mezi zaměstnáním a důchodem. U seniorů je potřeba orientace a učení s novou situací se vyrovnat. S odchodem do důchodu se seniorům zhoršuje i ekonomická situace. Jejich konzumní úroveň má i svůj sociální význam a senioři tím demonstrují svůj status. Senioři vnímají negativně sociální postavení ve společnosti a odchod do důchodu vnímají jako sociální událost. Vyhlášení uvedeného Evropského roku je proto považováno za užitečný krok v procesu vyrovnávání se s důsledky demografických změn v České republice. Téma týkající se seniorů je v dnešní době velmi aktuální, protože s demografickým vývojem stále stoupá počet seniorů jak v České republice, tak i v celé Evropě. Společnost upozorňuje na nevhodné chování mladší generace vůči seniorům. A proto věřím, že moje práce poslouží k vytvoření ucelenějšího obrazu o seniu z pohledu seniorů.
Old age as a social event
Keywords: Klíčová slova: stáří; periodizace stáří; pensionování; pozitiva a negativa penze; Key words: Old Age; Old Age periodization; retirement; positive and negative aspects of the retirement