Neverbální komunikace a učitel - Pěšková, Lucie (Jihočeská univerzita, 2016)
Diplomová práce se věnuje neverbálním komunikačním prostředkům v pedagogické praxi. Práce je rozdělena do dvou částí, v teoretické části jsou shrnuta témata komunikace, verbální, neverbální komunikace a pedagogické komunikace. Dále je prostor věnován dílčím tématům neverbální komunikace, a to mimice, gestice, pohledům, kinezice, posturologii, proxemice, haptice, paralingvistice a sdělování úpravou zevnějšku a životním prostředím. V části praktické je prezentován rozbor vybraného vzorku videonahrávek zaměřený na zmíněné podobory neverbální komunikace, a je zde zdůrazněn jejich význam ve vyučovacím procesu.
Non-verbal communication and teacher
Keywords: neverbální komunikace; pedagogická komunikace; učitel; nonverbal communication; pedagogical communication; teacher