Charakteristika sedavého životního stylu - Klečka, Aleš (Jihočeská univerzita, 2020)
Tato bakalářská práce se zabývá charakteristikou sedavého způsobu života a jeho negativními vlivy na lidské zdraví. Fenomén sedavého životního stylu má velký podíl na vzniku civilizačních onemocnění, zejména vertebrogenních, které zaujímají v dnešní době první příčku. V jednotlivých kapitolách práce charakterizuje životní styl, pohyb, sezení a sedavý životní styl. V dalších rozpracovává správné a vadné držení těla, kompenzaci sezení, ergonomii a změnu myšlení. Sedavý styl je předmětem mnoha českých i zahraničních studií. Některé studie vhodné k tématu této práce jsou popsány v kapitole diskuse a porovnávány z hlediska dopadu na životní styl a zdraví člověka. Z diskuse vyplývá, že doba sezení se neustále zvyšuje a s tím i jeho negativní dopady na zdraví člověka.
The characteristic of a sedentary lifestyle
Keywords: životní styl; sedavý životní styl; pohyb; sezení; správné držení těla; vadné držení těla; kompenzační cvičení; lifestyle; sedentary lifestyle; movement; sitting; correct posture; bad posture; compensatory excercises