Návrh a zpracování alternativních řešení uživatelského rozhraní GIS pro výzkumnou základnu Abisko - Předotová, Ilona (Jihočeská univerzita, 2011)
V posledních 15 letech rapidně vzrostl vývoj a používání digitálních map. Metody pro posouzení kvality systémů ke komunikaci geografických informací jsou často popisovány v literatuře, ale jen pár metod bylo skutečně empiricky zhodnoceno. Kvalita kartografických produktů je zvláště důležitá pro management zdrojů a environmentální plánování. Může však být důležitá i v jiných oblastech, kde jsou aplikovány geografické (speciální) informace. Během návrhu digitálních komunikačních systémů je velmi důležité založit vývoj systému na empirických interakcích s potenciálními uživateli. V této diplomové práci byly použity empirické metody k vytvoření geografického in-formačního systému (GIS) pro environmentální výzkum a monitoring v Arktických oblastech ? projekt Abisko GIS. Přibližně 30 potenciálních uživatelů bylo osloveno prostřednictvím dotazníku, ve kterém byly testovány různé alternativní rozhraní pro Abisko GIS. Tento dotazník umožnil testování kvality alternativ kartografických řešení a možných optimálních kombinací kartografických objektů, implementovatelných v Abisko GIS. Ze statistického zpracování dotazníků byl vyvozen závěr, že design map měl největší vliv na respondenty během jejich práce s dotazníkem. Pohlaví a čas strávený nad hodnocením neměly žádný významný efekt, ačkoliv se ukázalo, že čas hraje určitou roli pro všechny experty a ty, kteří mají nějaké zkušenosti s GIS. Obecně řečeno, odpovědi na otázky, kladené ohledně map v různých úhlech, se mírně lišily ve vztahu k jednotlivým respondentům. Ostatní pozorování jsou popsána dále v textu.
"Empirical evaluation of alternative cartographic solutions for the user interface of Abisko GIS".
Keywords: kartografie; GIS; digitální rozhraní mapy; umělecký versus vědecký přístup; geo-vizualizace; empirické testování; statistický úsudek; cartography; GIS; digital map interface; artistic versus scientific approach; geo-visualisation; empirical testing; statistical inference