Význam lokalizačních faktorů při tvorbě podnikatelského plánu dané firmy - Šísl, Zdeněk (Jihočeská univerzita, 2009)
Malé podniky hrají důležitou roli a jsou součástí vyspělých tržních ekonomik. Vytvářejí zdravé konkurenční prostředí a především bojují proti nezaměstnanosti daného regionu. Při zakládání firmy formuluje podnikatel své plány a představy, dle kterých sestaví podnikatelský plán. Každé podnikání s sebou přináší riziko, které se tímto plánem snažíme minimalizovat. Důležitou součástí podnikatelského plánu jsou lokalizační faktory, které jsou základním aspektem při volbě místa podnikání. Cílem této diplomové práce je analyzovat tyto faktory a vybrat vhodné místo pro danou formu podnikání. Vybranou variantou pro umístění dané výrobní jednotky je Strmilov, především díky spolupráci Josefa Prokopa s firmou KORES, která se jeví za daných předpokladů za velice výhodnou pro obě strany. Strmilov je město v Jihočeském kraji, patřící pod okres Jindřichův Hradec. Podrobnou analýzou bylo zjištěno, že je zde velmi vhodná infrastruktura pro tuto formu spolupráce. Nejdůležitějším kritériem je však vliv lidských zdrojů, především velikost mezd, které se zde pohybují pod celorepublikovým průměrem. Podnikatel má pro podnikání dostatek vlastních zdrojů, proto se počítá s nízkou mírou zadluženosti. Josef Prokop využije pro podnikání ''zvýhodněného regionálního úvěru'', který poslouží k pořízení montážních strojů. Podnik je již v prvním roce ziskový a v dalších letech velice prosperující. Tato diplomová práce ukazuje na možnost spolupráce s již zavedenou firmou a poukazuje především na vhodnost výběru zvoleného regionu pro tuto formu podnikání.
Meaning of localization factors in production of entrepreneurial program of company
Keywords: Lokalizační faktory; podnikatelský plán; charakteristika kraje; volba umístění; infrastruktura.; Localization factors; prospectus; characteristic of the region; location; infrastructure