Vliv homeopatického léčení na zdraví člověka - Pechová, Nikola (Jihočeská univerzita, 2018)
Cílem diplomové práce je zjistit povědomí o homeopatii. Dosavadní zkušenosti respondentů s tímto typem léčby, zda nezaměňují homeopatii s jiným typem alternativní medicíny a jestli byla jejich zkušenost pozitivní, neutrální nebo dokonce negativní. Dalším podstatným cílem je prozkoumání důsledků homeopatického léčení konkrétním homeopatem nebo kvalifikovaným odborníkem. Jak se liší způsob léčby, diagnostiky u určitých homeopatů a také průběh návštěvy. Především vliv homeopatických preparátů na zdraví jedince. Pro zpracování těchto cílů byla zvolena kombinace kvantitativního a kvalitativního výzkumu. Kvantitativní výzkum je vyhodnocen pomocí anonymní ankety v elektronické podobě, kvalitativní výzkum je zpracován pomocí polostrukturovaného rozhovoru. Cílem teoretické části je pouhý náhled do dané problematiky. Obsahuje kapitoly, které nastíní základy homeopatie, jejího užívání, problematiku homeopatických preparátů, jejich výroby a limity homeopatické léčby. Diplomová práce obsahuje objektivní náhled do homeopatického léčení a posouzení jeho vlivu na zdraví jedince.
Homeopathic cure impact on human health
Keywords: homeopatie; zdraví; nemoc; nosody; miasma; psychosomatika; homeopathy; health; disease; miasma; psychosomatic