Vliv ionizace vzduchu na vzdušnou prašnost v dochovu selat - Matějková, Eva (Jihočeská univerzita, 2011)
Sledování probíhalo ve zděné stáji v dochovu selat. Ustájení bylo řešeno skupinovými stelivovými kotci a selata byla krmena suchými krmnými směsmi. Cílem práce bylo vyhodnotit mikroklimatické ukazatele stájového prostředí a zhodnotit vliv ionizace vzduchu na vzdušnou prašnost. Ve stáji byla měřena teplota, relativní vlhkost, rychlost proudění vzduchu, ochlazovací veličina a prašnost prostředí. Dále byla ve stáji prováděna ionizace vzduchu a byl hodnocen její vliv na úroveň vzdušné prašnosti. Výsledky měření prokázaly pozitivní vliv ionizace na snížení koncentrace prachu ve vzduchu. Lze říci, že účinek ionizace vzduchu se projevil především v době zakládání suchého krmiva.
The influence of the ionization on the air dustiness in the pig weaners
Keywords: mikroklima stáje; ionizace vzduchu; prašnost; selata; microclimate of stable; ionization on the air; dustiness; pig weaners