Jsou znaky savčího chování fylogeneticky hodnotné a jak moc? - Matějková, Adéla (Jihočeská univerzita, 2015)
Hlavní cíl této práce je posouzení použitelnosti behaviorálních znaků z fylogenetického pohledu na základě dostupné literatury a vlastní práce s připravenou maticí znaků pro kočkovité šelmy. Ze získaných údajů je patrné, že bahaviorální znaky mají fylogenetický signál. Behaviorální znaky jsou z fylogenetického hlediska použitelné.
Are mammalian behavioural characters valuable from the phylogenetic poit od view?
Keywords: fylogeneze; fylogenetický signál; chování; kočkovité šelmy; phylogeny; phylogenetic signal; behaviour; felids