Zavedení digitální morfologie v hematologické laboratoři - Strusková, Martina (Jihočeská univerzita, 2013)
Cílem mé bakalářské práce je ve zkušebním provozu porovnat výsledky diferenciálního rozpočtu leukocytů pomocí klasického mikroskopu a digitálního morfologického systému společnosti CellaVision AB (Lund, Švédsko) Cella Vision DM96?. Zaměřila jsem se na kontrolu správnosti a přesnosti měření a porovnala jsem pracovní, časovou a finanční náročnost.Metodická část této práce byla provedena v hematologické laboratoři v Nemocnici České Budějovice, a.s., kde jsem zaměstnána. Soubor dat tvořilo 50 vzorků, jejichž krevní obraz včetně diferenciálního rozpočtu leukocytů byl analyzován na hematologickém analyzátoru Coulter LH 755. Vyhodnoceny byly dle příslušných pravidel stanovených v SOPu (standardně operační postupy) laboratoře a tzv. varovných hlášení analyzátoru informujících o podezření na přítomnost nezralých či atypických forem buněčných populací a byly označeny jako nutné k mikroskopické kontrole. Po zhotovení a obarvení nátěru byly tyto vzorky mikroskopicky vyhodnoceny klasickým mikroskopem a zároveň v rámci zkušebního provozu zanalyzovány digitálním mikroskopem Cella Vision DM96. Výsledky měření jsou zaznamenány v příslušných grafech vyjadřující vztahy správnosti a korelace buněčných populací. Zdroje původních dat zanesené do tabulek se nacházejí v příloze. Korelace jednotlivých populací leukocytů preklasifikované digitálním mikroskopem ve vztahu ke konvenční mikroskopii jsou pro neutrofily 0,91, lymfocyty 0,96, monocyty 0,89, tyče 0,78. Hodnoty pro eosinofily a basofily neuvádím neb z důvodu nízkého buněčného zastoupení v nátěrech jsou málo vypovídající. Hypotéza, že výsledky diferenciálního rozpočtu leukocytů vyhodnocené digitálním systémem Cella Vision DM96? jsou neuspokojivé, se potvrdila , zejména kvůli neutrofilům. Korelace leukocytů po manuální korekci je pro neutrofily 0,97, lymfocyty 0,98, monocyty 0,94, tyče 0,96. V tomto případě hypotéza, že výsledky po manuální reklasifikaci jsou srovnatelné s klasickou mikroskopií, je pravdivá. Celkový průměrný čas vyhodnocení digitální morfologií je 9´55´´, kde čas stanovení analyzátorem trval v průměru 2´30´´ a čas obsluhy provádějící manuální korekci byl v průměru 6´55´´. Naměřený průměrný čas standartní mikroskopie byl 5´10´´. Z výsledných hodnot vyplývá, že časová náročnost analýzy diferenciálního rozpočtu leukocytů mikroskopem Cella Vision DM96? je větší než u klasické mikroskopie. Významným aspektem, který ovlivňuje výsledky preklasifikace je kvalita nátěru a barvení. Sledované vzorky byly zpracovávány manuálně. Po ukončení studie jsem měla možnost pracovat se vzorky strojově natíranými a barvenými. U takto připravených nátěrů je časová náročnost podstatně menší. Pro skupinu leukopenických vzorků (0,1 ? 3,9 x 109G/l) je časově výhodnější manuální reklasifikace diferenciálního rozpočtu v digitálním automatu než vyhodnocení klasickým mikroskopem. Časová úspora těchto vzorků je téměř 50%. Finanční náročnost vychází z časové, respektive z nákladů na čas obsluhy provádějící manuální reklasifikaci digitálně vyhodnoceného nátěru. Provozní náklady jsou vyšší o náklady na časový rozdíl mezi klasikou a digitálním mikroskopem. Vezmeme-li v úvahu ještě cenu přístroje, tak finanční zatíženost mnohonásobně stoupne. Přesto jsou tu významné aspekty, pro které je digitální morfologie pořizována. Patří sem archivace výsledků a jejich zpětná dohledatelnost včetně všech snímků buněk, možnost tzv. konzultace na dálku, ukládání snímků do elektronických lékařských záznamů. Digitální systém je také dobrým pomocníkem v edukaci pracovníků a stážistů.
The introduction of digital morphology in laboratory hematology
Keywords: leukocyty; krevní nátěr; diferenciální rozpočet leukocytů; digitální mikroskop; korelační koeficient; leukocytes; blood smear; differential leucocyte count; digital microscope; the correlation coeficient