Přínos projektové činnosti u vybraného zařízení v sociální sféře - Prokešová, Eva (Jihočeská univerzita, 2020)
Bakalářská páce je zaměřena na projektovou činnost a její přínos u vybraného zařízení v sociální sféře. Vybraným zařízením je společnost Ledax o.p.s, která se řadí mezi společnosti poskytující sociální služby s nejvyššími dotacemi v Jihočeském kraji a zároveň je společností s vysokým počtem realizovaných projektů. Cílem práce bylo zjistit, jaká je specifikace přínosu projektové činnosti při realizaci sociálních služeb u vybraného zařízení v sociální oblasti. V souvislosti s cílem výzkumu byla stanovena jedna výzkumná otázka: V čem spočívá přínos projektové činnosti pro společnost Ledax o.p.s.? Práce je rozdělena na dvě části. Teoretická část je zaměřena na sociální služby jmenovitě, financování sociálních služeb a projektový management. Praktická část byla zpracována formou kvalitativního výzkumu s využitím metody sekundární analýzy dat, triangulace a dotazování s využitím techniky polostrukturovaného rozhovoru. Za účelem dosažení cíle práce byla nejprve zpracována analýza poskytovaných sociálních služeb vybrané společnosti. Dále byla zpracována hloubková analýza projektové činnosti za období 2008 až 2018, která se zabývala vyhodnocením dat týkající se čerpání dotací v uvedeném období. Ke zpracování této analýzy byla využita volně dostupná data a výroční zprávy společnosti, z nichž zároveň byly čerpány informace na analýzu poskytovaných sociálních služeb. Následně byly provedeny polostrukturované rozhovory s komunikačními partnery ze zkoumané společnosti a dále z Krajského úřadu Jihočeského kraje. Tito pracovníci se ve své práci zabývají projektovou činností. Díky výzkumu bylo zjištěno, že nejvyšší příjem z dotačních titulů za zkoumané období 2008 až 2018 plyne pro společnost Ledax o.p.s. ze státního rozpočtu - rozpočtu Jihočeského kraje. Naopak nejméně plyne z nadací a nadačních fondů. Finanční prostředky především podporují zkvalitnění sociální služby pečovatelská péče a osobní asistence. Z výzkumu bylo také zjištěno, že hlavní přínos a využití projektové činnosti především spočívá ve zkvalitnění poskytovaných sociálních služeb, které by z běžného financování nemohlo být realizováno. Bakalářská práce identifikovala specifika, kterými je závislost společnosti na projektech a dotacích, podávání žádosti o dotace na projekty skutečně realizovatelné potřebné v praxi i provozu. Jako další specifika bych uvedla spolupráci společnosti Ledax o.p.s. s projektovou kanceláří, která je sesterskou společností. Tato bakalářská práce může být zdrojem informací pro organizace poskytující sociální služby a jejich zaměstnance zabývající se projektovou činností a čerpáním dotací. Nebo může být přínosem a posloužit společnosti Ledax o.p.s. k její další projektové činnosti.
Contributions to project activities within certain organisations in the social sphere
Keywords: specifika; sociální služby; projektová činnost; projektový management; dotace; projekt; specifics; social services; project activities; project management; grant; project