Etické aspekty antidiskriminačního zákonodárství - Tomášková, Pavla (Jihočeská univerzita, 2012)
Práce se zabývá antidiskriminačním zákonem a jeho společenským opodstatněním. Dělí se do sedmi částí a zabývá se základními politicko-filosofickými termíny jako je rovnost, spravedlnost, svoboda, dále lidskými právy, mechanismem diskriminace, vztahem morálky a práva. V jednotlivých kapitolách lze najít vymezení těchto pojmů, jež se vyvíjely v různém historickém kontextu. Pozornost je věnována antidiskriminačnímu zákonu v judikatuře evropského a českého práva, stejně tak pojmové analýze termínu diskriminace. Následuje popis diskriminačního mechanismu pro ucelenější pochopení toho, proč lidé rozlišují a pro zvolení vhodného přístupu k diskriminaci ze strany zákonodárce. Téma uzavírá kapitola o spravedlnosti, jež se dotýká otázek toho, do jaké míry může právní norma zasahovat do svobod jedince a jaký je vztah mezi právem a morálkou.
Ethical Aspects of the Antidiscrimination Law
Keywords: rovnost; lidská práva; diskriminace; spravedlnost; předsudek; stereotyp; kategorizace; afirmativní akce; kvóty; norma; právo; morálka; svoboda; zákonodárství; Equality; Human rights; Discrimination; Fairness; Prejudice; Stereotype; Categorization; Rule; Affirmative action; Quotas; Law; Morality; Freedom; Legislation